Kontrovers kring swishtiggares publicering av anhöriguppgifter på X

Swishjournalisten och offerkoftan Joakim Lamotte står återigen i centrum för en växande kontrovers efter att ha publicerat namnuppgifter påanhöriga till misstänkta i ett aktuellt brottsfall. Jocke, som bara för knappa 7 månader sedan dömts för förtal, laddade upp skärmdumpar med namn och adresser på X, vilket snabbt drog till sig kritik för att han utsatte oskyldiga för risk. Han fick bokstavligt talat stryk.

Trots den skarpa kritiken har Lamotte försökt “distansera” sig från ansvaret, genom att istället anklaga polisen Viktor Adolphson från YB Södermalm för att ha skrivit förtalsgrundande kommentarer, när det snarare är han själv som gör sig skyldig till förtal – igen. Strategin har väckt ytterligare ifrågasättanden om Lamottes omdömesförmåga och ansvarstagande, särskilt mot bakgrund av det tidigare rättsliga efterspelet.

Jocke försvarade sitt handlande i ett uttalande till Expressen: ”Eftersom poliser är inne i mina trådar och skriver förtalsgrundande uppgifter om folk så tog jag bort inlägget. Vore ju synd om denna polis blev anmäld för förtal”. Förklaringen avfärdades emellertid av kritiker som “ett försök att avleda uppmärksamheten från hans eget agerande”, vilket förefaller sig helt naturligt. Vi undrar fortfarande vem idioten försöker lura, egentligen.

Viktor Adolphson är starkt kritisk till Lamottes försök att skifta fokus: ”Att han börjar tramsa om att jag skulle förtala dem när jag ställer en fråga till honom blir lite befängt. Det var en lek med ord, men alla som är normalt funtade förstod sammanhanget”. Naturligtvis förstår vi sammanhanget. På Expressen skriver man dessutom att han “var lite nyfiken på vad som skulle hända”. Även det är kvalificerat skitsnack, då samma information finns att söka efter på fler ställen än bara “Googmotte”.

Händelsen kastar ljus över den pågående diskussionen om huruvida Joakim Lamotte bör sitta inlåst eller ej. Vi vet vid det här laget att han inte har några planer på att lägga av med hetsandet.

Om Kjell Krtic

Kjell Krtic. Källforskare och Fake news-ambassadör. Älskar melerade dockor i lava och regnställ. Specialiserad på antivaxxerfrågor och allt annat som rör sanningen som ingen vill kännas vid.

Visa alla inlägg av Kjell Krtic →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *