Här är Joakim Lamottes svar på Dagens ETC:s recension

Vad är det här för artikel?

Eftersom Joakim Lamotte valt att inte stänga sin artikel om Dagens ETC har vi valt att återpublicera artikeln som den ser ut på Substack. Om det visar sig att det här är ett av Joakim Lamottes ytterligare misstag, så kan du alltså fortfarande fortsättningsvis läsa den här.

//K. Ollappsson

Då börjar vi!

Att såga en bok står varje recensent fritt. Att däremot ljuga ohämmat borde vara förenat med spöstraff, tycker vissa. Personligen är jag en snäll kille och skrev ett svar istället.

JOAKIM LAMOTTE

14 MARS 2024

”Här är lögnerna i Lamottes självbiografi” dundrar vänstertidningen Dagens ETC i en slagkraftig rubrik på deras nyhetssajt. Det visar sig vara journalisten Max V Karlsson som har nagelfarit min bok och nu säger sig kunna avslöja alla mina lögner för tidningens läsare.

Eftersom Dagens ETC är anslutna till det pressetiska systemet och har fått över hundra miljoner kronor i statligt mediestöd de senaste åren tänker jag att Max V Karlsson har tagit uppdraget att recensera min bok på allvar. Och det har han verkligen gjort. Han har läst boken två gånger och intervjuat personer med insyn i händelser som beskrivs. Verkligen imponerande. Bra Max!

Att han däremot inte låtit mig kommentera anklagelserna om lögner kan man fundera över, men förmodligen är Max V Karlsson så pass säker på sin sak att han anser att det inte behövs. Han är dessutom en ung journalist och då kan det vara läskigt att ringa upp andra mer erfarna och kända yrkeskollegor. Jag vet själv hur det var när jag som nybakad journalist fick i uppdrag att ställa Jan Guillou mot vägen. Ingen rolig historia att minnas.

Nej, man ska inte vara för hård mot Max V Karlsson. Kanske var det också så att de statliga medlen inte räckte till för ett sånt telefonsamtal. Det får man ju ha överseende med. Framförallt med tanke på den tråkiga situationen som Dagens ETC nu befinner sig i. De riskerar nämligen att bli av med sina skattefinansierade bidrag, upptäcker jag efter ett besök på deras nyhetssajt. Där står att tidningens framtid är hotad om presstödet försvinner och att de nu behöver läsarnas och allmänhetens stöd. För att ”skydda Dagens ETC” och deras ”journalistik som verkligen granskar och utmanar” kan man därför swisha ett bidrag.

Situationen låter allvarlig och det går att förstå desperationen hos tidningens chefer, när de nu tvingas nedlåta sig till den här typen av, ja vad ska man säga? Vad var det där ordet nu igen som var populärt för några år sedan när vissa journalister löste sin försörjning på egen hand? Nej, jag kommer inte på det. Strunt samma.

Det viktiga i sammanhanget är att skribenten Max V Karlsson har lyckats med konststycket att beslå en annan journalist med lögner. Dessutom inte vilken journalist som helst, utan en störig jävel som många anser inte alls sysslar med journalistik. En person som i stället ofta har kallats Sveriges mest kända swishhora (nu kom jag på ordet).

Det är i sanning inget litet scoop Max V Karlsson har producerat, och om jag har farit med osanning är det ytterst allvarligt med tanke på hur många som läst boken. I så fall måste jag snarast ändra så att det blir rätt i nästa upplaga. Därför tar jag mig an hans text med iver.

Efter att ha läst igenom de inledande meningarna innehållandes ord som ”Swish-producent” och ”live-marodör” framkommer att jag i ett kapitel i boken har kallat mina kollegor på SVT för ”arbetskygga invandrare” och ”lata blattar”. Det var ju verkligen inte bra. Nästintill rasistiskt skulle det kunna påstås. Med viss oro letar jag upp kapitlet i boken för att snabbt radera dessa tillmälen ur manuset. Problemet är att det inte finns några sådana ord hur mycket jag än letar. Däremot beskrivs några kollegor från Mellanöstern som inte genomförde vissa arbetsuppgifter på redaktionen. Att Max V Karlsson beskriver dem med rasistiska påhopp som ”lata blattar” vet jag inte hur man ska tolka. Bäst att gå vidare i texten.

Nu kommer min första lögn enligt Max V Karlsson, som ringt upp och pratat med en av dem han kallar ”lata blattar”, som jag jobbade med under en tid på SVT:

”Lamotte beskriver hur de ofta pratade på sitt språk för att medvetet exkludera honom från samtalet. Kruxet? I verkligheten talar de tre inte samma språk. De förstår inte varandras språk, och en som jag har pratat med i teamet säger att Lamotte ljuger.”

Även här återvänder jag till boken och ser att Max V Karlsson i sin iver råkat citera fel. Jag skriver inte att de pratade på ”sitt språk” utan på ”ett språk jag inte förstod”. Språket i fråga var kurdiska och pratades flytande av två personer med kurdisk bakgrund på redaktionen. En tredje redaktionsmedlem var från Iran och förstod kurdiska hjälpligt. Hade Max V Karlsson bara suttit på lite mer presstöd skulle han kanske haft resurser att googla deras namn eller kolla på Linkedin där det står vilka språk personerna talar.

Men som sagt, det är en pressad situation för mediebolagen i Sverige just nu när regeringen avser strama åt de statliga bidragen, så ingen skugga ska falla över Max V Karlsson. Istället går vi vidare till nästa lögn. Den handlar om när jag jobbade med ett ungdomsprogram där SVT samarbetade med den vänsterradikala organisationen ”Allt åt alla” och skickade ut barnreportrar på överklassafari för att titta på hur rika människor bor.

Återigen har Max V Karlsson gjort gedigen journalistik och ringt upp personer på SVT. Efter det samtalet triumferar han i texten genom att slå fast att ett sånt program aldrig har sänts. Case closed och lögnen är ett oomkullrunkeligt faktum, enligt Max V Karlsson.

Här förstår jag hur Max V Karlsson tänker. För visst låter det helt orimligt att SVT anlitar en politisk gruppering för att indoktrinera barnreportrar genom en överklassafari. Framförallt med tanke på att nämnda organisation och dess företrädare i samma veva hade avslöjats med att åka runt och urinera på rikemansvillor i Göteborg och blivit jagade av polisen, enligt en dokumentär på Sveriges Radio.

Inte fasen kan SVT ha sänt något sådant tänkte även jag under bokskrivandet. Det kändes mer som en bisarr dröm, även om jag mindes hur arrangörerna kom till inspelningen iklädda t-shirts med trycket ”odla ditt klasshat”, som de senare bytte ut mot SVT:s kläder. För att friska upp minnet besökte jag Kungliga biblioteket som sparar allt sänt videomaterial för att söka i deras arkiv. Döm om min förvåning när jag hittade programmet som sändes i SVT 8 december 2009 klockan 19:30. Det var ingen ond dröm.

Återigen ska man inte klandra Dagens ETC för att de inte gjorde samma sökning. Det är tuffa tider som sagt och att jämföra deras sinande pengakassa med min obegränsade swishekonomi känns bara osportsligt. Eftersom man inte ska sparka på den som ligger så hjälpte jag i stället Max V Karlsson på traven genom att lägga upp filmklippet på X (Twitter). Alltså det program som han och SVT menar aldrig sändes.

Men Max V Karlsson har fler ess i rockärmen visar det sig. Fler lögner att dra upp ur trollerihatten. Och fler sanningssägare att intervjua. En sådan är Expressens före detta chefredaktör Thomas Mattsson. I boken berättar jag hur han vägrade ställa upp i program producerade av SVT Göteborg, innan han fick en ursäkt för att jag kritiserade kvällspressens hantering av bildköp under Husbykravallerna 2013. Ännu en lögn enligt Max V Karlsson som låter Thomas Mattson berätta att han visst ställde upp i SVT-program under den aktuella tiden.

Ja det kanske han gjorde, men i min bok skrev jag som sagt att han vägrade ”medverka i något program som producerades av SVT i Göteborg”, vilket han inte heller gjorde. Nåväl, man ska väl vara större människa än att hänga upp sig på geografiska petitesser. Bättre att gå vidare till nästa villfarelse som Dagens ETC hittat i min bok. Återigen är Thomas Mattsson inblandad när fyrbåken till publicist Max V Karlsson påstår följande:

”Lamotte skriver att den stora debatten om hans blogginlägg ledde till att kvällstidningarna tog sig en funderare över sina rutiner vid bildköp. Enligt Mattsson förändrades ingenting på Expressen efter Lamottes inlägg.”

Där satt sista spiken i kistan, tänker Max V Karlsson när han, stolt som en tupp, tillsammans med den erfarne tidningsräven Thomas Mattson till sist sänker den där Lamottska halvfiguren. Nere på knä gör jag en sista slagning i mitt bokmanus och hittar stycket Max V Karlsson refererar till. Men det är något som inte stämmer. Inte kan det väl vara ännu en felcitering som slunkit förbi Dagens ETC:s ansvarige utgivares falkögon? Jag tittar en gång till, lite närmare bokmanuset på datorskärmen och ser tydligt vad det står:

”Jag tänkte att det var väl bra att det blivit en debatt så att de stora tidningarna kunde ta sig en funderare över rutiner vid bildköp och hur de kommunicerar när det gäller att uppmana folk att skicka in foton på olyckor eller vid kravaller eller annan brottslighet. Så såg absolut inte Jan Helin och Thomas Mattsson på saken.”

Jag hade alltså inte slagit fast att kvällstidningarna tog sig en funderare, snarare tvärtom. Att kvällstidningarna inte alls var benägna att göra en sådan reflektion. Ännu en felcitering av Max V Karlsson, men ändå är jag inte särdeles ond på honom. Ryktesvägen har det kommit till mig att han är en hederlig journalist som lovat bekanta till mig att ändra i sin text om något fel upptäcks. Sånt får man ju lita på. Vi journalister ska ju trots allt hålla ihop.

För säkerhets skull går jag in på Dagens ETC:s sajt. Inte för att jag misstror denna anrika rödgröna publikation, utan bara för att dubbelkolla. Säkerligen kommer deras artikel om min bok vara bortplockad eller åtminstone rättad. Det är ju trots allt mer än två månader sedan den publicerades. Men…vad? Nä?

Rubriken: “Här är lögnerna i Lamottes självbiografi” ligger kvar med stora bokstäver. Inte heller har de tagit bort artikeln där jag påstås sprida “högerextrem propaganda”. Det var ju över ett och ett halvt år sedan chefredaktören lovade att återkomma med vilka belägg som fanns för det påståendet.

Mycket märkligt. Den enda slutsats man kan dra är att Dagens ETC behöver fler miljoner i statliga bidrag snarast så att de får mer resurser och kan anställa faktagranskare och ansvariga utgivare som följer det pressetiska systemet. Som det är nu måste de anställda säkerligen jobba under slavliknande former utan att hinna med. De är offer i sammanhanget och allt är samhällets fel. Så måste det vara.

Avslutningsvis vill jag skicka ett handhjärta till Max V Karlsson och övriga på Dagens ETC. Fortsätt kriga. Nästa gång går det vägen. Friskt vågat, hälften vunnet!

Joakim Lamotte

Om K. Ollapsson

Vänstervriden domarbödel, godhetsknarkande foliehatt. Ansvarig eftergivare. Utvecklar 7G på fritiden. Re(d)aktör. Totalitära Systemkollaps och dödsprofet, regimdiktatorn du inte kan tysta. Häller du vatten på mig rinner det inte av mig, det förångas.

Visa alla inlägg av K. Ollapsson →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *