Vid Din Sida och relationen med SD

Kinna Skoglund har skrivit ett inlägg på Facebook, som uppdaterats flera gånger sedan april 2019. Kollapsminoriteten har på förekommen anledning valt att sammanfatta och bevara så mycket som möjligt av originaltexten här. Vi har länkat till den så om du besöker den här sidan och upptäcker att den inte går att hitta längre så kan det bero på att den tagits bort, eller så är du blockerad.

Kinna skriver att hon känt ökad oro inför att den ideella organisationen Vid Din Sida kan ha kapats med populistiska syften. Detta menar hon är något som stärks av en artikel som Jeanette Höglund, grundare och dotter till SD-Sigtunas tidigare gruppledare Gert Höglund, skriver i Expressen 31 maj samma år. Expressens titeltext skiljer sig från den text som finns som rubrik i artikeln: “Vid din sida” förnekar SD-samröre: Det är helt opolitiskt. Artikelrubriken lyder i stället “Vi som gör en insats för fattiga blir SD-smetade”. Med det material vi gått igenom i Kinna Skoglunds inlägg är det för hennes del inte särskilt konstigt.

När Kinna fått frågan varför hon skrivit om sin oro, svarar hon i sitt inlägg:

Att Jeanette inte överhuvudtaget berör det som är grunden i varför folk är kritiska. Läs gärna mitt fb inlägg där dessa saker står tydligt…kort sammanfattning: serverar inte alla i sitt soppkök utan enbart de med svenskt medborgarskap, organisationen osunda kopplingar till SD och andra rasistiska organisationer/nätverk/personer, mycket hat på deras sidor och gemensam nämnare för de flesta som skriver är främlingsfientlighet och hat mot Stefan Löfven, tveksamheter runt ekonomihantering och redovisning, hatkommentarer rensas inte bort (hon har själv sagt att det är fem personer som jobbar med detta kontinuerligt) och mycket tveksamma inlägg från Jeanette själv mellanåt tex teckningen med Stefan Löfven och Morgan Johansson som gömmer sig för henne (väldigt konstigt att Morgan är med på bilden varför?).

Hon lyfter också fram Lars Dick, numera avliden, (Kollapsminoriteten anm) som figurerade länge och dykt upp på många ställen i sammanhanget.

Paavo Ruokojärvi skriver: – Lars Dick var med när SD började med sitt hemlöshetsprojekt och han var den som kom på deras nål som skulle säljas. Han var med på affischer för SD 2016. Han har hela tiden varit med runt olika SD-satsningar på hemlösa och nu senast Jeanette och VDS. Länk till SD “hemlöshetsprojekt”

Vi kan idag inte hitta Paavos text någonstans, men vi hittar en kommentar från honom (bild) som han skrivit på sidan projekt sanning.

SD ville mars 2017 donera pengar (85 000 kronor /Kollapsminoriteten) till Stadsmissionen men Stadsmissionen tackade nej och jag har fått information från flera olika håll att SD skänkte istället pengarna till VSD och har fortsätta skänka pengar till VDS, men eftersom det inte finns någon ekonomisk redovisning som går att ta del av kan jag inte bekräfta det.

I februari 2020 blir SD Lidingö månadsgivare till både Vid Din Sida och Plan International i Sverige. Vidare skriver Kinna igen om sin oro inför att organisationen kapats för politiska syften, något hon är övertygad om efter en hel del research. Om organisationen har denna kännedom vet hon ej: “Men hade de varit helt omedvetna skulle nog dagens artikel sett annorlunda ut tänker jag.” skriver hon och hänvisar till en artikel på motargument där man kan läsa vidare om hur äldre hoppfullt har röstat på SD i valet 2014 för att få en bättre tillvaro, men i stället blivit svikna.

Efter att hon skrivit sin text har hon valt att ta bort 300-400 kommentarer av hejarop och burop som inte innehållit någon konkret information, något hon i maj får många privata meddelanden om. Valet gjorde hon för att det skulle bli lättare att hitta information. Hon förklarar:

Det som många skriver till mig är att de blir blockerade att skriva på VidDinSida FB sida när de uttrycker kritik eller ställer frågor om organisationen. Många säger också att de följer kommentarerna på FB sidan och upplever inte att hatet mot S, Stefan Löfven och nu också Kjell Bergkvist inte har minskat.

Flera journalister har nu börjat att granska organisationen och verksamheten vilket känns bra så vi får klarhet i hur allt hänger ihop. Joakim Månsson Bengtsson som är EU vals kandidat för Fi som jobbat med att hjälpa hemlösa i Lund och Stockholm länge har skickat en förfrågan om att träffa Jeanette. Jag ser fram emot att ta del av vad som kommer fram i det samtalet.Gert Höglund tog kontakt med mig idag och konversationen med honom ligger i kommentarerna nedan.Han upplyste om att han inte längre sköter organisationens ekonomi.

En chattkonversation mellan Kinna och Gert Höglund finns att läsa i den tråd hon skrivit på Facebook. Kinna fortsätter sedan:

När jag började ta fram fakta var det utifrån en oro hos mig själv att politiska partier som inte alls driver frågan om förbättring för pensionärer i riksdagen utan tvärtom försämrar situationen och skapar mer hemlöshet kapat/kidnappat organisationen och frågan för populistiska syften. Därav mitt försök till dialog på organisationens FB sida där jag försökte framföra min oro ovan. Tvyärr har en bild målats upp att det kanske inte handlar om kapning eller kidnappning utan att många människor som är engagerade i organisationen är väl medvetna om att det är ett “politiskt statement” att engagera sig i detta och att främlingsfientlighet och att skydda “vårt land och våra pensionärer som byggt detta land” är något som förenar väldigt många i organisationen vilket rimmar bra med vilka partier som också visat intresse. Anledningen till att jag drar dom slutsatserna är att väldigt många har varit aggressiva och kritiska till informationen (ibland till och med hotfulla) jag tagit fram men inte kunnat påvisa några felaktigheter (med undantag från en person som påtalar att Jeanette som startade organisationen inte har varit medlem i eller sympatiserar med SDs politik) trots att det enbart är fakta och citat från människor som varit i kontakt med organisationen.

Information om organisationen VidDinSida

Registrerades som förening 2018 och har mottot – fokus på äldre hemlösa i Stockholm. En kvinnlig ordningsvakt som heter Jeanette Höglund (som också är känd från programmet Tunnelbanan i Kanal 5) är initiativtagare och enligt henne själv startade hon sitt engagemang oktober 2016.

FB sidan har 90 000 som gillar den och den växer. (Idag vid årsskiftet är det cirka 119000 personer som gillar Vid Din Sida Stockholm -Kollapsminoriteten)

De har en mycket proffsig hemsida, logga och en stor organisation med många engagerade. Egen lokal i Stockholm med soppkök som är öppet ett par dagar i veckan.Många stora företag sponsrar tex ICA, Scandic, Taxi Stockholm, Proviva, Hemköp mfl.

Onsdag den 24 april genomförde organisationen en demonstration i Stockholm där fler tusen demonstrerade för hemlösa pensionärer.

När jag läste att Jimmie Åkesson (SD) och Elisabeth Svantesson (M) var de enda politiker som talade på manifestationen blev jag väldigt fundersam eftersom det är dom två partierna som absolut inte kämpar för eller röstar för att förbättra för lågavlönade pensionärer. Läs mer om det här (motargument, samma länk som ovan -Kollapsminoriteten).

En namninsamling med ca 80 000 (85700) underskrifter ska lämnas över och Annika Strandhäll skulle ta emot den men organisationen tackade nej till dettta eftersom de ville att Stefan Löfven skulle ta emot den på demonstrationen.

Jag började med att försöka ha en dialog på deras FB sida men möttes enbart av arga och misstänksamma kommentarer vilket fick mig ännu mer fundersam.

Kinna har efter den här informationen skrivit ner sina iakttagelser, baserat på den information hon lyckats hämta in från olika källor och kontakter. Under tiden som Kinnas inlägg sammanfattas hittar vi ytterligare en fördjupningslänk hos en Björn Alvebrand (“den fascistiska propagandaapparaten”).

 • Det står på hemsidan att Jeanette tog initiativet till föreningen oktober 2016 och att föreningen började sin verksamhet 2017.
 • På hemsidan finns det en flik som heter FÖRENINGEN VID DIN SIDA – BOKSLUTSKOMMUNIKÉ och där finns ett pdf dokument som heter “Föreningen Vid Din Sida första verksamhetsår”. I pdf dokumentet står det bland annat: Gåvor och bidrag på totalt 955 193 har flutit in under perioden 20161024-20171231. Här blir jag fundersam igen då det på allabolag.se står det att föreningen registrerades 2018-10-04 och adress uppdateras 2019-03-27. Det finns en enskild firma som heter Vid Din Sida som registrerades 1999 men hittar ingen koppling.
 • Mars 2017 tackade Stadsmissionen nej till en gåva från SD på 85 000:- (SVT) och många har skrivit att detta har ett samband med Vid Din Sida på något sätt men jag har inte hittat något sånt samband. Flera har också skrivit att SD bedriver lobbyarbete för att Stadsmissionen ska få lägre anslag men har inte fått konkreta uppgifter på det.

  När kollapsminoriteten granskar detta upptäcker vi bland annat att SD, 2018, vill skrota Stadsmissionen helt i Malmö, samt dra in deras bidrag.
 • 6 februari 2019 var Jeanette Höglund inbjuden till lunchseminarium av Sverigedemokraterna till riksdagen för att berätta om organisationen. Jag har varit mycket aktiv i VISU de sista åren och följt svenska partier noga och har sett Jeanette på många ställen i samband med att SD haft olika aktiviteter runt om i Sverige tex Almedalen, valrörelsen mfl. Är det SD som har “kidnappat” frågan och rörelsen för sina syften eller har Jeanette och organisationen gått in i samarbetet med öppna ögon?
  Jag har läst på många ställen personer som skriver att Jeanette är medlem/varit medlem i SD kvinnor men har inte hittat någon som bekräftar detta. Bekräftat nu att hon är medlem i SD men däremot inte SD kvinnor om uppgifterna jag fått är korrekta. Hennes far Gert Höglund är gruppledare i SD Sigtuna och enligt Jeanette själv ska han skött ekonomin (se bild i kommentarerna).
 • Organisationen säger själva att de hjälper och serverar soppa till de som har svenskt medborgarskap. De har lagt ut en film de sista dagarna där deras “kommunikationschef” och förklarat detta.
 • På demonstrationen 24 april var det två riksdagsledamöter på plats från två partier som båda två röstat för att försämra för pensionärer med låga inkomster. Hur kan de säga att de kämpar för hemlösa pensionärer när de röstar och driver politik i motsatt riktning i riksdagen?
 • En talare på demonstrationen 24 april sa att det var afghanernas fel att våra pensionärer har det så dåligt. När jag läser runt på sociala medier verkar migrationspolitiken och negativa inställningen till de som flytt eller migrerat till vårt land vara något som många som sympatiserar med denna organisation har gemensamt. Fler som var på demonstrationen har skrivit om detta på olika ställen. (Vi har delat upp dessa delade inlägg en bit ner -Kollapsminoriteten)
 • 28 april 2019 meddelar Kjell Bergqvist att han lämnar Vid Din Sidas styrelse.

Delningar från de som var på demonstrationen 24 april

Helene Gladsaxe

– I diskussionerna efter mitt inlägg om föreningen Vid Din Sida avslöjar en av deras aktivister, Jessica Lej, att DU MÅSTE VARA SVENSK MEDBORGARE FÖR ATT FÅ SOPPA!!! Hennes försvar är att dom kan inte hjälpa alla och väljer därför att hjälpa svenskar.-En man i ledningen talade och sa att på grund av att Löfvén skänkte miljarder till de afganska pojkarna, finns inga pengar för de hemlösa pensionärerna. (En tes jag hörde hävdas även under marschen.) Ordförande Jeanette(ordningsvakt i T-banan) avslutade mötet med att sjunga Du gamla du fria-

Jag kände mej lättlurad av mitt veka hjärta. Vill naturligtvis aldrig mer gå i samma fälla och aldrig tyckas ha gemensamma intressen med rasistiska högerextremister. Dagen var en skakande upplevelse och ett personligt uppvaknande.

Farida Al-Abani

– “Flera personer pekade fuck you på mig så då tänkte jag att någon kanske var fel”Det berättade en vän till mig som rasifieras som icke-vit och som igår var på demonstrationen Vid Din Sida, en demonstration för att uppmärksamma det katastrofala i att många pensionärer är fattiga och att många är hemlösa. Efter att de hade vandrat till Mynttorget märker hon och fler att Jimmy Åkesson är talare på denna demonstration ihop med Elisabeth Svantessons från M. F! fick ingen inbjudan. Publiken jublar när Jimmy går upp på scen. Inte för att det är en blandad publik som kommer från olika håll och som vill se ett annat pensionssystemet utan för att det är många som även är SDare eller har en syn på migration som SD och M delar.

Jag har engagerat mig i pensionsfrågan sedan 2015 och engagerade mig mer partipolitiskt just på grund av det faktum att vi har alldeles för många fattigpensionärer. Redan från första dagen så märkte jag av hur denna fråga var kapad av Sverigedemokraterna och andra rasistiska grupper. Jag gick med i grupper som sa sig vilja ha ett pensionsuppror men fann sedan mig själv ensam i dessa grupper då majoriteten av inläggen handlade om att sätta rasifierade mot pensionärer och äldre. Jag försökte ta debatten men förstod sen att ingen var där för samma anledning som jag. Allt är migrationens, migranter och den icke-vitas fel i dessa grupper. Funkar inte LSS? – ja då är det Sufyan eller Faridas fel. Har vi för få bostäder? Ja då är det de ensamkommandes fel.

Gunilla Neogard

För länge sen, då VDS var nystartat, hamnade jag i en diskussion på deras Fb-sida då jag ifrågasatte varför man inte rensade klart rasistiska kommentarer…med tydligt SD-vokabulär….jösses vad påhoppad och attackerad jag blev….t o m pm där man talade om vilken hemsk och vidrig människa jag var (förstås) som klagade på VDS arbete…. trots att jag inte nämnt ett ord om det. .. och blev blockerad. Redan då började jag ana oråd ….

Mats Leijon

Jag har hyfsat stor erfarenhet av arbetet med hemlöshetsproblematiken genom mitt arbete med det nu insomnade Soppkök Malmö.

– Till Soppkök Malmö var alla välkomna, oavsett medborgarskap och etnicitet. VDS har valt att bara välkomna svenska medborgare, vilket jag personligen kan känna är problematiskt, eftersom jag aldrig skulle kunna avvisa någon som behövde hjälp, oavsett nationalitet.
Men det gör inte automatiskt organisationen till en rasistisk organisation eftersom medborgarskap inte har med etnicitet att göra. Själv funderar jag på hur de gör när någon av annan etnicitet ber om hjälp. Ber de personen att legitimera sig?

Tony Lundkvist

Det här med Jimmie Åkesson och VidDinSida har för mig fått en förklaring till att Jeanette Höglund inte har svarat på mina brev och att hon vänt mig ryggen till när jag sprungit på henne på T- Centralen med sin kollega. Jag hade velat få henne till att samarbeta med mig när det gäller våra gemensamma gamla människor som lever hemlösa. 2019-04-24 Så försvarade jag henne till att hon inte hade med SD att göra, för det var jag säker på. Men när man ser den film jag tog bort då ser man hur Jeanette glatt dunkar Jimmie på hans rygg och hyllade detta. Sen får man ett foto mejlad till mig med henne och Jimmie och flera bekräftelser på att hon har haft en större samjörelse med Sverigedemokraterna. Alla som vet hur smycket jag jobbat med hennes HEMLÖSA och min vädjan till hjälp för dem trots att jag själv bodde i bilen med min son. Ni vet hur jag filmat på T- Centralen och i Kyrkan. Ingen stöd upp för mitt arbete för dem. Men däremot Jeanette fick in tusentals kronor på Swish och bensin från bensinbolag och gratis bil mat kläder. Så kommer det mesta ifrån SD.

Noppe Carlsson

Har följt inlägg från VDS en tid och uppmärksammade att kommentatorsfältet till 90 % bestod av hat och glåpord mot regeringen och då främst Stefan Löfven och mot invandrare. Även Lööf och Björklund har fått en hel del hat. Dessutom massor med SD-propaganda. Har flera gånger ställt frågan till VDS om dom står bakom dessa kommentarer. Fick inga svar utan blev istället blockad.

Kerstin Sahlström

Om man avser att vara politisk obunden, som Vid din Sida säger sig vilja, måste man planera sina aktiviteter därefter annars kapas man av politiska intressen eller så riskerar man bli andras nyttiga idioter med resultatet att ens goodwill skadas. Planera är därför A och O.

Vad jag känner till är att SD hoppade på Vid din sida-tåget ganska tidigt och i förväg gick ut med information om att de skulle delta i demonstrationen. Om det skedde i samförstånd med grundaren Jeanette Höglund eller inte, det vet inte jag. Hon förnekar det. Annat som står klart är att redan den 5 februari i år bjöd Sverigedemokraterna in “Vid din sida” till ett lunchföredrag i Sveriges riksdag. Höglund tackade ja till inbjudan och föredraget genomfördes på SD:s initiativ. Höglund har också liveintervjuat Jimmie Åkesson på organisationens FB-sida (den 25 april 2018). Den kan ses nu i efterhand på SD:s FB-sida etc. Låt mig därför säga så här. Om man vill framstå som politiskt oberoende bör man se till att ha bokat in intervjuer med alla partier/partiledare innan man drar igång och genomför en sådan process. Annars associeras man bara med den/de som dyker upp. Hur ett initiativ faller ut kommer att inverka på hela rörelsen vare sig man vill det eller inte. Är det bara SD man syns med, är det bara SD man förknippas med. Det borde man förstå

Vid din sida måste alltså bli betydligt skickligare på planering och strategi om de ska kunna agera och uppfattas opolitiska. Inte det lättaste men ett måste. Nu blev många oskyldiga demonstranter och bidragsgivare indragna i ett politiskt spel som lett till att de tvingas ägna tid åt att ta avstånd från och nästan erkänna sin politiska hemvist för att inte riskera förknippas med SD och alternativhögern. Olyckligt och onödigt. Engagerade människor borde få tala om den omsorg de känner för fattiga pensionärer, men frågar sig nu om organisationen de stöttar är den de tror. Vid din sida bär ansvar för den uppkomna situationen. Organisationen brast i sitt oberoende p g a upplägget som antingen var ogenomtänkt eller så förde man medvetet folk bakom ljuset. Jag vill tro på det förstnämnda.

Gert Höglund

Se fler kommentarer från Kinnas tråd. Du finner länken längre upp på sidan -Kollapsminoriteten.

Jag kan säja så mycket att de flesta påståenden är helt felaktiga och allt har gått rätt till. Vi har både jurister och revisorer anslutna, och en revisionfirma har gått igenom allt, men VDS kommer att gå ut med all fakta så snart som möjligt, och kommer att skingra alla tvivel. Mer kan jag inte säja då vi har personer innom föreningen som tar tag i detta innom kört. Hur det kommer gå till vet jag inte. Så fortsätt att tvivla tills det, och trevlig helg

Bilden kan innehålla: en eller flera personer

Kinna avslutar sin tråd med att lägga in en bild från Höglunds Facebooksida dagen efter att hon fått besked att hon får träffa och lämna över namninsamlingen.

Syntolkning av bilden: Stefan Löfven och Morgan Johansson gömmer sig under ett skrivbord och Jeanette står i väktare kläder bakom skrivbordet och säger: Stefan jag vet att du är där)

Kinnas originalinlägg hittar du nedan

Om K. Ollapsson

Vänstervriden domarbödel, godhetsknarkande foliehatt. Ansvarig eftergivare. Utvecklar 7G på fritiden. Re(d)aktör. Totalitära Systemkollaps och dödsprofet, regimdiktatorn du inte kan tysta. Häller du vatten på mig rinner det inte av mig, det förångas.

Visa alla inlägg av K. Ollapsson →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *