Antivaxxer uthängd i humorgrupp – Deltar själv i massiv offentlig uthängning

Vi brukar inte ge oss i kast med antivaccin-rörelsen i normala sammanhang. Extremhögern, Koran-Rasmus och Joakim Lamotte tar i regel större plats i “MSM” (mainstream-media /reds anm) än vad den genomsnittlige “antivaxxaren” gör. Det är dock inte ovanligt att de står i nära relation till varandra när det talas om spridning av desinformation och konspirationsteorier.

Antivaxxer-rörelsen är en liten men högljudd grupp, som bland annat SVT har följt och granskat. Ett tips som vi har fått in är emellertid extra intressant och visar att stämningen mellan antivaxxer-rörelsen och motståndarna kan vara mycket hetsig. En kvinna har på Expressens facebooksida bland annat kommenterat under en artikel som handlar om humor, narcissism och psykopater. Något utanför artikelns ämne nämner hon en sluten grupp som “hänger ut folk” och benämner dessa som människor som de som “gör livet till ett helvete”.

Vad som driver henne till att kommentera det på Expressen kan vara hänvisningen till att psykopater skulle ha humor, men det framgår inte i diskussionerna som rasar i ett till synes omoderat kommentarsfält. Men formuleringen tyder snarare på att hon inte tycker det. Eva talar om en i mängden diskussionsgrupper, så kallade humorgrupper, som inriktar sig på att visa upp saker som skrivits och publiceras av andra vanliga människor på internet – men med en humoristisk ton. För det mesta maskas namnen på delningarna och det mesta byggs upp på på satirisk humor.

Så här kan det exempelvis se ut på diverse ställen på Facebook.

Vad som inte framgår av Evas kommentar på Expressen är att hon i slutet av förra året själv deltog i en massiv offentlig uthängning av personer som vistas i en av dessa grupper, med motiveringen att det inte varit mer än rätt. Denna uthängningen skedde offentligt till skillnad från den hon själv nämner i Expressens kommentarsfält vilket är mycket anmärkningsvärt.

Kollapsminoriteten är av uppfattningen att om något är skrivet offentligt så kommer skriften finnas tillgänglig för alla. Man kan dock få betala ett högt pris med sin publicering om när man börjar avvika för mycket så som många antivaxxers gör. Därför bör man också tänka till och vara extra källkritisk innan man tar det slutgiltiga steget.

Vår bedömning är att den uthängning Eva själv har deltagit i jämfört med den som pågår alltjämt i satiriska humorgrupper endast är smutsig där den offentliga uthängningens verkliga avsikt är att skada. Den utgör ingen som helst rättvisa mot någon. Inte ens som motvikt till humorgrupperna.

Om Kjell Krtic

Kjell Krtic. Källforskare och Fake news-ambassadör. Älskar melerade dockor i lava och regnställ. Specialiserad på antivaxxerfrågor och allt annat som rör sanningen som ingen vill kännas vid.

Visa alla inlägg av Kjell Krtic →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *