Lamotte besöker lund – Megafon stjäl fokus från hatdrevsjournalist – Vi har sammanställningen!

Som en väl utvald grupp säkert känner till, fick Lund “kärt” besök av en välkänd hatdrevsjournalist med swishbehov under gårdagen och Joakim Lamotte kommer troligtvis vara den sista som sammanställer sitt eget reportage ordentligt. Så som journalister alltid brukar hantera sina intervjuer på: Filma, strunta i att sammanfatta. Eller kanske bara Joakim Lamotte, då han för många av oss inte längre betraktas som journalist. Därför har vi valt att titta igenom videon åt honom ifall han själv glömmer bort det.

“Först” på plats i den video som delats var sverigedemokraternas gruppledare Victoria Tiblom och den enda som verkar ha valt (hunnit) att presentera sig. Kanske hade vi också blivit förvånade om det varit någon annan än en sverigedemokrat som mötte upp, även om närvaron kan ha att göra med en inbjudan till “samtal”.

Veronica inleder det första samtalet i videon med orden “Vi gör vad vi kan här i Lund, men det är inte tillräckligt som du märker” – allt medan stämningen runt omkring är stillsam. En vag känsla av överdrifter nalkas nästan omedelbart i hennes mening – något som skulle följa som en röd tråd genom videon, med vissa personer som är på plats. Fängelset är fullt och någon annan får ta hand om outsourcingen, försöker en person i klippet säga.

Victoria Tiblom beskriver Lund med ordet “kaos” och att bråken har fortsatt i andra områden efter “kravallerna” i måndags (“Kravallerna” är Joakim Lamottes ord). Samtidigt säger Victoria att klanerna är något helt nytt för dem och att de inte känt till dem förrän media rapporterat om det. Efter dessa ord avbryter sedan Joakim Lamotte abrupt det påbörjade samtalet för att få prata med andra som kommit till Centralstationen.

Det är inte helt ovanligt under inspelningens gång att folk inte hinner prata färdigt förrän Joakim vill hitta nya intressenter att prata med. Kanske är det så att han försöker hitta någon som har något ännu sämre att säga om Lund och att målet är att framställa “kriget” som mycket värre än det kanske är. Kanske är det inte så.

En stor del av videon saknar mycket av det relevanta innehållet vi söker och det förekommer en allmän fientlighet mot både människor och flyktingar, från människor som inte verkar ha tagit med sig någon särskilt stabil verklighetsbild till platsen. En del av de som deltar verkar veta mycket mer om världen än vad “mainstream” redan har rapporterat om. Alla rapporter om Sverige pekar mot negativ utveckling, säger en person som “hållit på med statistik och sånt där”. En annan man, vi kan kalla honom för Christopher, jämför bråket i måndags med fotbollshuliganism och han “vet hur det här går till”.

En man utmärker sig dock lite extra och det verkar vara härifrån det mesta av värde kommer. Det han säger visar att allt inte bara är skit.

Intervjuerna pågår bara i cirka 40 minuter och avbryts mot slutet av en ensam man med megafon som verkar ha tröttnat på Lamottes närvaro.

Mannen med megafon verkar lyckas splittra den pågående intervjun och kort efter att han förts bort av polis avslutas videon. Joakim Lamotte meddelar att han kommer stanna en stund till. Sedan händer inte mer någonstans, mer än att Joakim Lamotte nu på morgonen har efterlyst mannen med megafonen.

Kollapsminoriteten har spekulerat i syftet med efterlysningen och varför den görs eftersom det finns mycket relevantare uppgifter i videon att sammanställa. Ett sidospår är att det bara handlar om ren uppvigling eftersom vi känner till hur efterlysningar på Lamottes sida fungerat tidigare. Men det är förstås bara spekulation i nuläget.

Uppdatering 9 september 2021

“Killen med megafonen” är numera funnen och uthängd.

Vad som kommer hända med Lamottes riktiga rapportering från intervjun och det som hände efter att kameran stängts av, är kanske inget vi kommer få ta del av. Nu kan allt från gårdagen falla in i glömska, medan den nya häxjakten på folk kan ta fart.

Om Grita Thenberg

Postapokalyptisk Klimatgranskande Nazistspejare. Tankar gräs i bilen, seglar förutan vind med årorna i kanoten. Strejkar på din planhalva eftersom du suttit på avbytarbänken i hela ditt liv.

Visa alla inlägg av Grita Thenberg →

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *